Ligging
Mali is een land in West Afrika. Het is 30x zo groot als Nederland. Mali is op landkaarten gemakkelijk te herkennen door de rechte verticale lijn die van het noorden tot halverwege het land loopt. Ten oosten van deze “rechte” grens ligt de stad Timboektoe; deze stad ligt net als een groot deel van Mali in de woestijn De Sahara. De hoofdstad is Bamako en ligt in het zuidwesten. De afstand van Amsterdam naar Bamako is ongeveer 4600 km als je in één rechte lijn er naartoe zou kunnen reizen. Mali wordt helemaal omgeven door landen en grenst nergens aan een zee of een meer. De buurlanden van Mali zijn: Mauritanië, Algerije, Niger, Burkina Fasso, Ivoorkust, Guinee en Senegal.



Klimaat en middelen van bestaan
Mali bestaat voor 70% uit woestijn of semi-woestijn. Dit beslaat voornamelijk het noordelijke gedeelte van het land. In het zuidwesten stromen er twee belangrijke rivieren door Mali: De Niger en de Bani. Mali ligt in de tropen op het zuidelijk halfrond. In de zomer wordt het er overdag wel 50 graden Celsius; ’s nachts koelt het af tot ongeveer 20 graden C. In het zuiden van Mali is er van mei t/m juli een regenseizoen. Door deze regenval is er landbouw mogelijk. Ongeveer 81% van de bevolking is werkzaam in de landbouw en visserij. Gierst, rijst en sorghum zijn belangrijke landbouwproducten die grotendeels voor lokale consumptie worden gebruikt. Grondnoten (pinda’s ) en suikerriet zijn belangrijke exportgewassen, net als de katoen. Slechts ongeveer 2% van het beschikbare landoppervlak wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen. De veeteelt gebruikt ongeveer 25% van het landoppervlak. De landbouw wordt bemoeilijkt door de periodieke droogtes.
De visserij in de grote rivieren is ook een belangrijke voedselbron.

Bevolking
Mali is één van de vijf armste landen ter wereld en heeft ongeveer 12,2 miljoen inwoners. 1, 2 miljoen Malinezen wonen in of rondom de hoofdstad Bamako.
De officiële taal is het Frans. Het Bambara en andere traditionele talen worden ook erkend. Veel Malinezen, wel 90% zijn aanhangers van de Islam, 1% hangt het Christendom aan en 9 % het animisme.
De munteenheid is CFA.
In Mali wonen verschillende bevolkingsgroepen. Twee bekende bevolkingsgroepen zijn de Toearegs en de Peul. Beide groepen leven nomadisch en zijn herders die rondtrekken door het land met hun vee. De Toearegs worden ook wel Het volk van het Duin genoemd of de Blauwe Mannen, omdat de sluier die zij om hun gezicht dragen indigoblauwe verfstof afgeeft op hun huid. De Peul kun je herkennen aan hun lange kleurrijke en geborduurde jurken waarin zij rondlopen met grote leren hoeden op hun hoofd.

Geschiedenis
Van de 4e tot de 16e eeuw was Mali onderdeel van drie belangrijke Afrikaanse culturen. Het koninkrijk Ghana, koninkrijk Mali en het koninkrijk Songhai. Een belangrijk centrum was Timboektoe. In de 14e eeuw was deze plaats een belangrijk leercentrum voor geschiedenis, rechtsleer en de islamitische godsdienst. Timboektoe was ook een handelscentrum en een bestemming voor handelskaravanen. Van de 14e t/m de 16e eeuw was Mali een koninkrijk. In de 14e eeuw beleefde het zijn bloeiperiode en stond het land bekend door de vrijgevigheid en de rijkdom van de koning. Van 1880 tot 1900 toonde de Europeanen een plotselinge belangstelling voor Afrika. De Fransen namen Afrika van Noordwest tot West en Groot-Brittannië van Noord tot Zuid-Afrika. De rijke grondstoffen van Afrika had Europa hard nodig in deze periode van industrialisatie. De Fransen stichtten kolonies en in 1883 bouwden zij in het toen nog onbeduidende Bamako een fort. Segou werd veroverd in 1890.
De Fransen trokken uiteindelijk weg uit Mali (voormalig Frans Soudan) vanwege de arme grond en de mislukte katoenoogsten in het zuiden. Na De Tweede Wereldoorlog ontstonden er allerlei onafhankelijkheidsbewegingen in Afrika. Soudan werd op 22 september 1960 de onafhankelijke staat Mali (Eerste Republiek). Mali's eerste president, Modibo Keita introduceerde een socialistisch beleid. Hij werd in 1968 in een staatsgreep afgezet. Vanaf 1968 werd Mali geregeerd door een groep militairen onder aanvoering van Mouassa Traoré. Deze groep werd in 1991 na een staatsgreep door Luitenant Kolonel Amadou Toumani Touré vervangen door een overgangsregering. In 1992 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden. Sinds zijn herverkiezing in 1997 heeft president Konare politieke en economische hervormingen doorgevoerd en de strijd aangebonden met corruptie.
Op 27 maart 1996 wordt officieel een einde gemaakt aan de burgeroorlog, door een ceremoniële verbranding van de wapens, Flamme de la paix genaamd. In 1997 wordt Amadou Toumani Touré president van Mali. Hij werd op 12 mei 2002 herkozen. In mei 2007 is ATT herkozen.